Štědrovečerní večeře v Polsku? 12 symbolických chodů

 | 

Stejně jako u nás dodržují naši polští sousedé o Štědrém dnu během dne půst. Zatímco my se těšíme na zlaté prasátko a pochutnáme se ve srovnání s nimi na vcelku střídmé večeři, polská tabule je opravdu bohatá a skládá se symbolicky z 12 chodů. Vánoční menu je plné ryb, jídel připravených z kapusty a hub a také sladkého pečiva s mákem, sušeným ovocem a kořením.

Všichni hosté se sejdou k stolu ve chvíli, kdy se objeví první hvězda. Stejně jako u nás je u stolu jedno volné prostřené místo pro neohlášeného hosta. Symbolika 12chodového menu vychází z křesťanské tradice, podle které symbolizují jednotlivé pokrmy dvanáct apoštolů, kteří usedli s Ježíšem k poslední večeři. Lidový výklad jim pak přičítá dvanáct měsíců v roce. Dle pověry budou totiž následující měsíce v novém roce šťastné, stejně jako dvanáct chodů o Štědrém dnu. Je tedy nutné je ochutnat všechny, abyste se o štěstí nepřipravili.
 

V každém případě se výběr vánočních pochoutek na tomto opravdu dlouhém vánočním seznamu liší podle regionu a také dle tradic, které každá rodina dodržuje. Pierogi s kapustou a houbami a boršč připravený na domácím kvasu nechybí nikdy. Na jednom stole se objeví nudle s mákem, na jiném sladká kutia. A zase – podle rodinného receptu je jejich chuť pokaždé trochu jiná. Pokud holdujete chutím, nechte se inspirovat našimi recepty přímo od zdroje.

 

Požehnané Vánoce a chuťové pohárky všem!

 

Redakce Novin POL-SKONE CZ

 

P.S: Naši zákazníci mohou vybraná polská jídla ochutnat při naší společné návštěvě výrobního závodu v Lublinu v roce 2024. Bude se na co těšit!

 

12 tradičních vánočních jídel v Polsku

 

1) Vánoční červená řepa s uszky

Postní štědrovečerní boršč dokonale sladěný s houbovými plněnými taštičkami (uszky) nesmí na stole rozhodně chybět.

 

Postní boršč

Ingredience: 4 litry vody, 50 g sušených hub, 1 cibule, 1,5 kg řepy, čerstvý libeček, 1 velká mrkev, 1 petržel (kořen), 1 celer (kořen), 6 bobkových listů, 6 zrnek nového koření, 4 stroužky česneku, 1 lžička sušené majoránky, 350 ml řepného kvásku, 1 polévková lžíce citronové šťávy nebo kyseliny citrónové, 1 lžička soli, 1/2 lžičky mletého pepře

 

Postup: Sušené houby nasypeme do menšího hrnce, zalijeme je 2 hrnky vroucí vody a dáme na hořák. Poté přidáme koření: bobkové listy (6 ks), nové koření (6 ks) a vařte 20 minut. Cibuli oloupeme a opečeme dohněda. Červenou řepu (1,5 kg), petržel (1 velký kus), mrkev (1 velký kus) a celer (středně velký) oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Do velkého hrnce (cca 4 litry) nalijte vodu. Přidejte houby, houbový vývar (1 hrnek vody z předem uvařených hub), červenou řepu, celer, mrkev, petržel, prolisovaný česnek (4 stroužky), citronovou šťávu (1 polévková lžíce) a opečenou cibuli. Přidáme i čerstvý libeček nebo případně čerstvou petrželku. Vařte na mírném ohni méně než hodinu. Po uplynutí této doby přidáme kvásek z řepy (cca 350 ml), sušenou majoránku (1 lžička), sůl a pepř. Promícháme, stáhneme z ohně a dochutíme solí (1 lžička) a pepřem (1/2 lžičky). Vychladlý boršč sceďte. Kdo má rád výraznější boršč, může přidat více řepného kvásku.

 

Uszka s houbami

Ingredience: Nádivka: 2 cibule, volitelné: 3 stroužky česneku, 1 kg hub, 60 g sušených hub, 1 lžíce strouhanky, 1 lžička soli, mletý černý pepř, olej na smažení Těsto: 500 g mouky (např. Poznaň nebo Lubella, speciální na knedlíky), 2 vejce, 200 ml horké vody, 2 lžíce měkkého másla, 1 velmi plochá lžíce soli

Postup: 

Nádivka: Sušené houby (60 g) dejte do malého hrnce, zalijte vroucí vodou a vařte 15–20 minut na mírném ohni. Poté je důkladně propláchneme a scedíme. Mezitím si oloupeme cibuli a nakrájíme ji nadrobno. Totéž děláme s houbami (1 kg). Ve větší pánvi na malém množství oleje na středním plameni orestujte cibuli, případně přidáme i prolisovaný česnek (3-4 stroužky). Poté přidáme scezené a nadrobno nakrájené sušené houby. Přidáme také čerstvé nakrájené houby, strouhanku (1 plochá polévková lžíce) a vše důkladně promícháme. Dochutíme solí a pepřem. Smažte na středním plameni asi 5 minut, občas promíchejte. Nechte chvíli vychladnout a poté nádivku protáhněte mlýnkem na maso.

Těsto: Prosátou mouku (500 g) nasypte na pekáček, udělejte důlek a přidejte vejce (2 kusy), sůl (plochou lžící) a měkké máslo (2 lžíce). Nakrájejte nožem a postupně přidávejte horkou vodu (200 ml). Alespoň 10 minut hněteme, dokud není těsto hladké a jemné. Těsto by mělo pojmout všechnu mouku, mělo by být pružné a nemělo by se už lepit na ruce. Připravené těsto nechte alespoň 10 minut přikryté odpočívat. Poté můžete začít s výrobou a plněním uszek, které uvaříte v osolené vroucí vodě.

 

2) Houbová polévka

Houby byly dříve spojovány se silou a zdravím, další z pokrmů, bez kterých s v Polsku Vánoce neobejdou.

 

Ingredience: 4 litry vody, 2 lžíce oleje, 3 stroužky česneku, 500 g brambor, 250 g čerstvých hub, např. lišek, hřibů, hřibů (lze zmrazit), 20 g sušených hříbků, 20 g sušených hřibů, 3 lžíce nasekané petrželky, volitelně 2 polévkové lžíce nasekaného libečku (čerstvého nebo sušeného), 2 lžíce nasekaného kopru, 3 mrkve, 2 petrželky, 1 celer, pár bobkových listů, pár zrnek nového koření, 1 plochá lžíce soli, 1/4 lžičky černého pepře, 200 ml 30% smetany nebo 3 polévkové lžíce 18% smetany, volitelné: 1 lžička mouky, volitelné: jakékoli těstoviny vařené samostatně

 

Postup: Do hrnce nalijte 4 litry vody. Přidejte mrkev nakrájenou na větší kostky (3 velké kusy), petržel (2 větší kusy), celer (malý kousek), nasekanou petržel (2 lžíce), kopr (2 lžíce), sůl (1 plochá lžíce), pepř (1/4 lžičky) a případně čerstvý nebo sušený libeček. Vařte na středním plameni 20 minut. Mezitím na pánvi opečte na oleji prolisovaný česnek (1 větší stroužek nebo 2-3 menší), brambory nakrájené na kostičky (pokud nemáte raději těstoviny místo brambor, uvařte je zvlášť), polovinu nasekané petrželky a houby (např. lišky, hřiby, hřiby nebo jako poslední možnost žampiony). Smažte na mírném ohni 5-7 minut, poté přidejte obsah pánve do polévky. Vařte 20 minut na středním plameni. Přidejte několik bobkových listů a několik zrnek nového koření. Případně můžete přidat sušenou majoránku (1/2 lžičky). Přidáme nakrájené sušené houby a houbový vývar. Podle chuti zjemněte smetanou.

Polévku dochuťte solí a pepřem podle chuti a poté stáhněte z hořáku. Vyplatí se přidat i trochu nasekané čerstvé petrželky nebo případně stroužek česneku prolisovaného lisem. Pokud jste se vzdali brambor, podávejte polévku se zvlášť uvařenými těstovinami. 

 

3) Pierogi se zelím a houbami

Sto lidí, sto chutí, sto rodin, sto receptů. Polité máslem a posypané smaženou cibulkou chutnají skvěle!

 

4) Zelí s hráškem nebo houbami

Hrášek s kysaným zelím nebo zelí s houbami – zdravý a výživný pokrm plný probiotik.

 

5) Smažený kapr nebo kapr v želé

Charakteristická vánoční ryba se v Polsku připravuje tradičně jako smažený řízek, pečená, jako součást koláče nebo v aspiku.

 

6) Ryba po Řecku

Vánoční menu obsahuje obvykle dva rybí pokrmy, jedním z nich bývá ryba po Řecku – smažené nebo pečené kousky ryby v zeleninové omáčce.

 

7) Sleď ve smetaně nebo oleji

Sleď v kyselé smetaně, oleji nebo na octu se podává jako předkrm, nejlépe studený.

 

8) Nudle s mákem

Polské vánoční nudle jsou směsí chuti máku, medu, másla, sušeného ovoce o ořechů. Ozdobit můžete kandovanou pomerančovou kůrou.

 

9) Makovec

Skvělý kynutý makovec se peče jednou ročně a patří k polským Vánocům stejně jako vánočka k těm našim.

 

10) Staropolský perník

Perník a Vánoce jedno jsou. V polské vánoční verzi se jedná o dezert promazaný švestkovými povidly a politý čokoládovou polevou.

 

11) Kompot ze sušeného ovoce

Tradiční vánoční horký nápoj ze směsi sušeného ovoce a aromatického koření.

 

12) Kutia

Typické sladké vánoční jídlo z vařených pšeničných zrn s mletým mákem, sušeným ovocem, medem, rozinkami a mandlemi.

 

Zaujaly vás recepty? V některém z dalších příspěvků se k tématu vrátíme, pro změnu ke sladkostem.

 

S využitím: poprostupycha.com.pl/

Foto: poprostupycha.com.pl/