Získejte dotaci na nová okna a dveře v rámci programu Nová zelená úsporám Light

 | 

Co je to dotační program Nová zelená úsporám Lite, pro koho je určená a jak si o dotaci můžete požádat?

 


Program Nová zelená úsporám není žádnou novinkou, od letošního ledna k němu ale přibila i verze Lite, která pomůže nízkopříjmovým domácnostem vyrovnat se s rostoucími cenami energií. Podporovaná jsou snadno a rychle realizovatelná opatření, která pomohou k okamžitým úsporám výdajů na energie. Díky dotaci v maximální výši až 150 000 Kč tak můžete rychle zateplit svůj rodinný dům například pomocí nových oken nebo vstupních dveří. Skvělou zprávou je i to, že z dotace můžete čerpat až do výše 100 % nákladů, takže není potřebné financovat projekt z vlastních prostředků. Pokud byly renovace provedeny po 12. září roku 2022, může být o dotaci požádáno i zpětně.

V rámci tohoto dotačního programu se peníze vyplácí předem a díky paušálním částkám lze jednoduše vypočítat výši potenciální dotace. Tak například stanovená částka dotace na výměnu stávajících oken ve vytápěných místnostech, a to včetně střešních oken a balkonových dveří je 12 000 Kč na okno/jeden kus výplně. Dotace na výměnu stávajících vchodových dveří za nové je potom 18 000 Kč na dveře.

Kdo může žádat?

  • Vlastníci nebo spoluvlastníci rodinného domu, ve kterém jsou trvale hlášeni déle než od 12. září 2022
  • Vlastníci nebo spoluvlastníci trvale obývané stavby pro rodinnou rekreaci, ve které jsou trvale hlášeni déle než od 12. září 2022
Důležitou podmínkou však je, že žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o dotaci starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně, popřípadě v období mezi 12. 9. 2022 a dnem podání žádosti pobírali příspěvek na bydlení.

Jak podat žádost?

Nejprve je nutné zmínit to, že k podání žádosti budete potřebovat elektronickou identitu. Na stránku, kde budete žádost podávat se dostanete skrze stránky novazelenausporam.cz po kliknutí na tlačítko podat žádost v prvém horním rohu. Nejprve se v systému musíte zaregistrovat, a až poté můžete vyplnit formulář s žádostí. Podáním žádosti o dotaci můžete také pověřit i jinou osobu.
 

Veškeré podrobné a aktuální informace včetně závazných pokynů pro žadatele naleznete na webových stránkách novazelenausporam.cz/nzu-light