Jakou zvolit konstrukci a výplň interiérových dveří?

 | 

Interiérové dveře nejsou pouhým estetickým prvkem domova či kanceláře. Jsou klíčovou složkou, která ovlivňuje funkčnost, soukromí, zvukovou izolaci místnosti, popřípadě i jiné vlastnosti jako je například protipožární odolnost. Základem kvalitních dveří je jejich konstrukce a výplň. Proto je i výběr správných materiálů naprosto nezbytným krokem při nákupu.

přehled typů výplní POL-SKONE

V naší nabídce naleznete hned několik různých konstrukcí. Od konstrukce nejlevnějších skladových dveří LEO, přes kovové a skleněné dveře až po dveře se speciální konstrukcí, jako například dveře GAMMA určené pro prostory, ve kterých je emitováno rentgenové záření. Většina našich interiérových dveří má však konstrukci skládající se z pevného dřevěného rámu, výplňového materiálu dle výběru a obkládacích HDF desek, které již tvoří základ pro vybraný povrch křídla.

V tomto článku se zaměříme na tři nejběžnější typy výplňových materiálů, které se právě s touto konstrukcí používají: plnou dřevotřísku, děrovanou dřevotřísku a papírovou voštinu. Tyto materiály nabízejí různé výhody a nevýhody, které mohou ovlivnit výběr těch nejlepších dveří právě pro Vás. Věříme, že Vám tento krátký článek pomůže s výběrem.
 

Průřezy jednotlivými typy výplní

 

1. Plná dřevotříska

Plná dřevotříska je nejtěžší a nejkvalitnější volbou mezi těmito třemi materiály.

Plusy

  1. Vysoká kvalita
  2. Skvělá zvuková izolace
  3. Dlouhá životnost

Mínusy

  1. Vyšší cena
  2. Vyšší váha: Může zkomplikovat instalaci/manipulaci a může vyžadovat instalaci pantu navíc.
 

2. Děrovaná dřevotříska

Děrovaná dřevotříska je střední cestou v kvalitě i ceně interiérových dveří.

Plusy

  1. Zvuková izolace
  2. Vyšší pevnost
  3. Vyvážená hmotnost

Mínusy

  1. Těžší než voština
  2. Vyšší cena: Často nabízená jako příplatkový materiál.
 

3. Papírová Voština

Papírová voština je základní a nejlehčí materiál na výplň dveří. Tento materiál je vlastně tuhý, složený karton poskládaný ve struktuře připomínající medovou plástev.

Plusy

  1. Lehkost a poměrně dobrá pevnost
  2. Ekologicky přijatelná: Je vyrobena z přírodních materiálů.
  3. Cenově dostupná

Mínusy

  1. Slabá akustická izolace
  2. Omezená odolnost: Není vhodná pro extrémní zátěže.
 

Který výplňový materiál tedy vybrat?

Plná dřevotříska, děrovaná dřevotříska a papírová voština jsou tři klíčové výplňové materiály používané v našich interiérových dveřích. Každý z nich nabízí unikátní výhody a nevýhody, které mohou ovlivnit Vaše rozhodnutí při výběru interiérových dveří. Při výběru ideálního materiálu zvažte své individuální potřeby, specifika zamýšleného prostoru a rozpočet, abyste našli ten pravý materiál pro váš domov nebo kancelář.

Pokud byste nevěděli, jak vybrat, nebo potřebovali s čímkoliv poradit, neváhejte se obrátit buď přímo na nás nebo se zastavte u kteréhokoliv z našich partnerů, kde Vám s výběrem rád pomůže odborně vyškolený personál.